Είστε εδώ

Βασιλική Μιχοπούλου

Η Δρ. Βασιλική Μιχοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες & Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων στο ίδιο πανεπιστήμιο, με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα μετεκπαιδεύτηκε στη Δημοσιογραφία της Επιστήμης με υποτροφίες σε ευρωπαϊκά schools of science journalism και κατέχει module certification σε Video/Multimedia, σε Data journalism και σε Investigation journalism από το School of Journalism-Columbia University με υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Είναι δημοσιογράφος με 25ετή επαγγελματική εμπειρία σε εφημερίδες, περιοδικά, on-line έντυπα και τηλεόραση. Κατά τη δημοσιογραφική της διαδρομή εργάστηκε για δώδεκα χρόνια στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ Α.Ε. ως εσωτερική συντάκτρια στη Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΝΕΤ, στην ΕΤ1, αλλά  και στην Κρατική Ραδιοφωνία ως δημοσιογράφος – παραγωγός, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με άλλους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (ALPHA, STAR, TEMPO, κ.ά.).

Αρθρογραφεί στον ελληνικό και ξένο Τύπο («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ», Cancerworld, Chemistryworld Euroscientist, κ.ά.), όπου σημειώνει αρκετές δημοσιογραφικές επιτυχίες με αποκλειστικές και μοναδικές μέχρι σήμερα συνεντεύξεις στην Ελλάδα.

Πραγματοποιεί σεμινάρια στη δημοσιογραφία επιστήμης στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και στην επικοινωνία της επιστήμης σε νέους ερευνητές σε ερευνητικά ινστιτούτα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Επικοινωνίας της Επιστήμης συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα στον τομέα της προώθησης της επιστημονικής πληροφορίας στον Τύπο και κατ’ επέκταση στο κοινό, ενώ συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και άλλων δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά και δημοσιογραφικά συνέδρια και έχει λάβει μέρος με υποτροφία σε πολλά διεθνή  επιμορφωτικά σεμινάρια και  εργαστήρια (workshops). Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως η μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφος Επιστήμης σε διεθνή study press trips, έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή πάνελ σε στρογγυλά τραπέζια στο πλαίσιο αρκετών επιστημονικών δράσεων, ενώ έχει προσκληθεί από αρκετές επιστημονικές εταιρείες στο εξωτερικό ως σύμβουλος επικοινωνίας στον τομέα της Επιστήμης και ειδικότερα της υγείας.

Το 2017 απέσπασε το βραβείο “Greek Science Writer of the Year” από την Association of British Science Writers (ABSW), ενώ ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ για το βραβείο “European Science Writer of the Year 2017”, που απονέμεται κάθε χρόνο από την ABSW. Τον Μάρτιο του 2018 ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της χρονιάς» στην κατηγορία «Δημοσιογράφος» από τον ετήσιο θεσμό του περιοδικού Votre Beaute, που επιβραβεύει Ελληνίδες που πρωτοπορούν σε 20 κατηγορίες. Για το καινοτόμο συγγραφικό εγχείρημά της με τίτλο: «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα» (εκδόσεις Παρισιάνου ΑΕ), που αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο εκλαϊκευμένης δημοσιογραφίας της Επιστήμης στην Ελλάδα, δέχτηκε συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το επόμενο βιβλίο της με τίτλο: «Ευφυείς Περιπέτειες» που περιέχει αποκλειστικές συνεντεύξεις με Νομπελίστες έχει ήδη εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ το τρίτο βιβλίο της με τίτλο: «Δημοσιογραφία της Επιστήμης» βρίσκεται υπό έκδοση.

Είναι Ambassador του Communication Institute of Greece COMinG, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), τακτικό μέλος της EΣΗΕΑ, καθώς και μέλος πολλών διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων, ενώ αποτελεί τη μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφο που εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ της International Science Writers Association (ISWA).

Σημείωση: Τον Νοέμβριο του 2019 (δηλαδή έξι μήνες μετά την αναγόρευσή της σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συμμετείχε στον διεθνή ετήσιο γερμανικό θεσμό Falling Walls conference (https://falling-walls.com/remote2020/about/) με υποτροφία από το Falling Walls Foundations (https://falling-walls.com/fellowships/winners/vasiliki-michopoulou/) ως η μοναδική δημοσιογράφος της επιστήμης από ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόσφατα δημιούργησε τη shareyouresearch https://www.shareyouresearch.eu/gr/), η οποία είναι η μοναδική ελληνική πλατφόρμα που προσφέρει μια ενιαία λύση για τη δημιουργία περιεχομένου και τον σχεδιασμό στρατηγικής επικοινωνίας περιεχομένου με εξειδίκευση στη διάχυση της Επιστημονικής Έρευνας και της Καινοτομίας για εκπαιδευτικούς, ενημερωτικούς, ψυχαγωγικούς σκοπούς ή σκοπούς μάρκετινγκ, ακολουθώντας τη διεθνή εμπειρία. Το εγχείρημά της βασίζεται σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο δημόσιας επικοινωνίας της Επιστήμης και παρέχει on demand (κατά αίτηση, παραγγελία) περιεχόμενο για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και για Βιομηχανία Έντασης Γνώσης (Knowledge Industry). Με την ομάδα της μπορεί να στηρίξει και να διευκολύνει τους ερευνητές να αφηγηθούν την έρευνά τους με έναν απλό, «φρέσκο», δημιουργικό και εμπνευσμένο, αλλά και κατανοητό τρόπο στο ευρύ κοινό, να συνοψίσουν την έρευνά τους σε ένα σαφές και συναρπαστικό μήνυμα, το οποίο μπορούν να διαμοιραστούν με το κοινό τους και να την κάνουν από απλώς ενδιαφέρουσα, ελκυστική και μέρος της γνώσης της κοινωνίας.