Είστε εδώ

Πρόγραμμα Κοινοβουλευτικών Υποτροφιών IPS

Συνεργασία του Γερμανικού Κοινοβουλίου με τα τρία πανεπιστήμια του Βερολίνου
Πρακτική Άσκηση
Εξωτερικό
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: 
κα. Φωτιάδου
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 
210725830
Email Επικοινωνίας: 
pol-100@athe.diplo.de, info@athe.diplo.de.
Περιγραφή Θέσης 

Περιγραφή προγράμματος

Το πρόγραμμα υφίσταται από το 1986 και υλοποιείται κάθε χρόνο από 1η Μαρτίου έως και την 31η Ιουλίου. Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία του Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο) με τα τρία πανεπιστήμια του Βερολίνου και απαρτίζεται από εκδηλώσεις, σεμινάρια στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση των υποτρόφων σε γραφεία γερμανών βουλευτών. Ετησίως επιλέγονται 120 υπότροφοι από 41 κράτη από όλο τον κόσμο.

 

Συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα IPS

Η Ελλάδα εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα το 2014 και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους υποψηφίους ξεπέρασε τις όποιες προσδοκίες, τόσο από ποσοτικής όσο και από ποιοτικής απόψεως καθότι οι έλληνες υποψήφιοι επέδειξαν εξαίρετη μόρφωση και παιδεία. Το πρόγραμμα χαιρέτισε το ίδρυμα της Βουλής ενώ την αιγίδα του προγράμματος ανέλαβε από ελληνικής πλευράς ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Μεϊμαράκης.

Το πρόγραμμα σε ετήσια βάση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά κανόνα δέχεται αιτήσεις ενδιαφερομένων από τον Απρίλιο έως και τις 30 Ιουνίου κάθε έτους. Οι υποψήφιοι που επιλέγονται μεταβαίνουν στο Βερολίνο τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Ηλικία έως 30 ετών, πτυχίο οποιασδήποτε ειδικότητας, γνώσεις γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 τουλάχιστον.

Κριτήριο επιλογής αποτελεί το έκδηλο ενδιαφέρον για την πολιτική και η πρόθεση του υποψηφίου να επιστρέψει στην χώρα του (εν προκειμένω στην Ελλάδα). Προτιμώνται υποψήφιοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν πολιτική καριέρα ή να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά.

Κοινοβουλευτικός συντονισμός

Το πρόγραμμα IPS τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ο διαρκής κοινοβουλευτικός συντονισμός επιτυγχάνεται μέσω της ομάδας αξιολόγησης διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών στην Επιτροπή των Πρεσβυτέρων για Εσωτερικές Υποθέσεις. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται με την στήριξη του Ιδρύματος της Βουλής υπό κοινή αιγίδα του γερμανικού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Ελλήνων.

Πρακτική εργασία και σπουδές στο Βερολίνο

Οι υπότροφοι απασχολούνται στα γραφεία γερμανών βουλευτών βιώνοντας την καθημερινότητα των βουλευτών και προετοιμάζοντας τον βουλευτή για τις συσκέψεις στο κοινοβούλιο αλλά και για τις συναντήσεις στην εκλογική του περιφέρεια, στις οποίες συμμετέχουν ως επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών. Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα παρακολούθησης δύο μαθημάτων στο θερινό εξάμηνο ενός εκ των τριών συνεργαζόμενων πανεπιστημίων:

Humboldt-Universität zu Berlin

Freie Universität Berlin

Technische Universität Berlin

Τέλος, οι υπότροφοι μετέχουν σε τρεις διαλέξεις, μια σε καθένα εκ των τριών συνεργαζόμενων πανεπιστημίων.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα στα γερμανικά καθώς και το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της Πρεσβείας στην σελίδα του γερμανικού κοινοβουλίου https://www.bundestag.de/europa_internationales/ips/griechenland/285732

Συνημμένα Αρχεία: